Hoe onderhoud je een parasol?

Om ervoor te zorgen dat jouw parasol er jaar na jaar geweldig uitziet en goed functioneert, is het belangrijk om hem te allen tijde schoon te houden, te onderhouden en te beschermen.

Jouw parasol schoonmaken

Je dient jouw parasol regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat deze zijn kleur behoudt en vrij is van vuil die het functioneren zou kunnen belemmeren. Open de parasol volledig en spuit alles met een waterslang af.

Schoonmaken van de doek

Over het algemeen is milde zeep en water prima voor de meeste luifeldoeken, maar lees de instructies van de fabrikant voor diens aanbevelingen. Gebruik een spons, vaatdoek of zachte borstel om elk probleemgebied te reinigen. Laat de reinigingsoplossing een beetje weken en het spoel vervolgens af, omdat de zeepachtige substantie kan leiden tot meeldauw. Houd de kap open zodat de stof volledig kan drogen aan de lucht.

Schoonmaken van het frame van de parasol

De aanwijzingen voor het schoonmaken van jouw parasolframe zijn hetzelfde, of het nu hout, metaal of glasvezel betreft. Gebruik een schone, vochtige doek om de ribben, naven, paal en kruisbloem af te vegen. Wees vooral voorzichtig rond de scharnier-, hef- en kantelmechanismen, omdat je niet wilt dat draden of vuil in de bewegende delen terechtkomen. In de meeste gevallen is mild zeepwater prima te gebruiken voor het reinigen van erg vuile plaatsen, maar raadpleeg de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn. Het is erg belangrijk dat je het gebruik van een schurende doek of agressieve reinigingsmiddelen vermijdt, omdat deze de afwerking van jouw houten of metalen frame kunnen beschadigen. Houd de kap open zodat het frame volledig kan drogen voordat het wordt gesloten.

Onderhoudstips parasol

Gedurende de warme en gematigde seizoenen is slechts een beetje gezond verstand en de juiste zorg voldoende om jouw parasol in topconditie te houden.

  • Open hem voorzichtig – De meeste parasols zijn ontworpen om comfortabel te rusten in een volledig gesloten positie. Om de jouwe op de juiste manier en veilig te openen, duw je de ribben een stukje van de paal af voordat je het uitklap- en kantelmechanisme inschakelt. Als je merkt dat de parasol moeite heeft om te openen forceer deze dan niet. Je dient mogelijk losse takjes of bladeren te verwijderen die een goede werking van het uitklap- en kantelmechanisme kunnen hinderen.
  • Klap hem in wanneer hij niet wordt gebruikt. Zelfs als je een stevige voet of een opbergruimte hebt, is het verstandig om parasols in te laten klappen wanneer je deze niet gebruikt. Slecht weer en harde wind kunnen grote schade aanrichten aan openstaande parasols. In plaats van het risico te nemen dat de ribben van de parasol beschadigd raken of over het terras waait, is het beter om even de tijd te nemen om hem te sluiten. Veel fabrikanten sluiten windschade uit van hun garantie, dus houd hier rekening mee.
  • Houd hem droog. Idealiter zou je een parasolhoes moeten gebruiken wanneer men parasols niet gebruikt. Naast bescherming tegen onnodige blootstelling aan de zon, helpt een hoes schimmelvorming tegen te gaan dat door vocht wordt veroorzaakt. Als je de kap niet altijd kunt gebruiken, zorg dan dat je de overkapping volledig droogt voordat je de parasol sluit. De meeste stoffen voor buiten gebruik worden behandeld om schimmel en meeldauw te weerstaan. Maar, vocht kan zich verzamelen en voortbestaan in de plooien van een gesloten parasol.
  • Lees de aanbevelingen van de fabrikant. Elke fabrikant heeft instructies en tips voor het gebruik van hun parasols. Sommige houtsoorten moeten regelmatig worden geolied, terwijl anderen volledig kunnen worden ontvet. Verschillende materialen en ontwerpen hebben hun eigen specifieke richtlijnen voor onderhoud. Neem de informatie dus aandachtig door voordat je jouw parasol opzet.